باشگاه خبری فراساحل: تدبیر و برنامههای دولت یازدهم به گونهای بود که اکنون، برداشت روزانه گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به بیش از ٣٦٠ میلیون مترمکعب رسیده و طبق برنامه قرار است این رقم تا اوایل سال آینده به ٥٣٠ میلیون مترمکعب در روز برسد به گونهای که برداشت ایران و قطر با هم برابر میشود. به گزارش باشگاه خبری فراساحل و به نقل از شانا، بیژن زنگنه وزیر نفت پنجشنبه، چهارم شهریورماه بار دیگر به همراه تعدادی از معاونان و مدیران ارشد نفت برای بازدید از طرحهای پتروشیمی و بررسی وضع پیشرفت اجرایی فازهای در دست اجرای پارس جنوبی به پایتخت گازی ایران سفر کرد، بازدیدی که با دیدار مسئولان دولتی استان بوشهر در ساعات اولیه صبح آغاز و با نشست کاری با مجریان و مدیران فازهای پارس جنوبی در ساعات پایانی شب ادامه و با صبحانه کاری با اصحاب رسانه در روز جمعه (پنجم شهریورماه) به پایان میرسد.
وزیر نفت در نخستین بازدید خود با تاکید بر در اولویت بودن فازهایهای ١٢ و ١٥ تا ١٨ اعلام کرد: توسعه فازهای دیگر پارس جنوبی از جمله ١٩، ٢٠ تا ٢٤ در اولویت دوم قرار دارد و پس از اینکه مشکلات جدی سه طرح گازی یاد شده (١٢، ١٥ و ١٦ و ١٧ و ١٨) حل شد، به طور جدی آنها را نیز پیگیری خواهم کرد، از این رو میتوان امروز به این نتیجه رسید که با به تولید رسیدن فازهای ١٢، ١٥ و ١٦ زنگنه به دنبال پایان مراحل نهایی تکمیل فازهای ١٧ و ١٨ و به سرانجام رساندن فازهای اولویت دوم است.
پارس جنوبی و دولت یازدهم
در دولت یازدهم شاهد افتتاح رسمی فازهای ۱۲، ١٥و ١٦ بودیم و فازهای ١٧ و ١٨ نیز در آینده نزدیک افتتاح میشود، بخشی از فاز ١٩ پارس جنوبی با تکیه بر گاز دریا راه اندازی شد که برای نخستین بار بود این اتفاق افتاد. از فازهای ٢٠ و ٢١ هم خبر میرسد که نخستین ردیف شیرین سازی گاز پالایشگاه فاز ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی آماده دریافت گاز ترش فازهای ٦ تا ٨ این میدان گازی میشود؛ همه این خبرهای خوب که در آستانه سفر آقای وزیر به پارس جنوبی مخابره شد حاکی از آن است که تا پایان امسال، ایران در برداشت روزانه گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به قطریها میرسد و ایران به ٢ دهه برداشت بیشتر روزانه قطر خاتمه میدهد. متاسفانه در سالهای اخیر در نتیجه تحریمها و نیز بیتوجهی به توسعه پارس جنوبی، قطر از فرصت استفاده کرده و حجم گسترده ای از گاز را برداشت کرد.
پیشرو فازها؛ ١٩
فاز ١٩ پارس جنوبی که در برنامه بازدید وزیر نفت قرار دارد، مراحل پایانی کار را پشت سر میگذارد؛ بهطوری که اجری طرح از پیشرفت ۹۴.۲ درصدی برخوردار است، با بهره برداری از این فاز تا پایان امسال، امکان برداشت روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز غنی ترش فراهم میشود، این گاز پس از انتقال به پالایشگاه، به ۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین، ۲هزار و ۸۰۰ تن گاز مایع، ۲هزار و ۷۰۰ تن اتان و ۴۰۰ تن گوگرد تبدیل میشود. گاز این فاز برنامه ریزی شده از محل ٢١ حلقه چاه دریایی که شامل ۶ حلقه چاه پیشین موجود، ۱۳ حلقه چاه توسعهای و ۲ چاه توصیفی است، تولید میشود. هماکنون روزانه ۲۰ میلیون مترمکعب گاز ترش از فاز ۱۹ برداشت میشود و از مجموع چهار ردیف شیرین سازی، ٣ ردیف عملیاتی شده است. تا کنون حدود یک میلیون و ٥٠٠ هزار بشکه میعانات گازی این فاز به بازارهای هدف صادر شد.
پالایشگاه فاز ١٩ پارس جنوبی از واحدهای یوتلیتی و فرآیندی تشکیل شده که همه واحدهای آن پارسال به بهره برداری رسیدند و تکمیل واحدهای فرآیندی در دستور کار است، این پالایشگاه آب مورد نیاز خود را از سامانه آبگیری که در مجموعه پالایشگاه قرار دارد تامین میکند و به این منظور ٦ دستگاه بویلر با ظرفیت ١٨٠ تن نصب شده است. برخورداری از ١٠ پست توزیع برق از دیگر ویژگی پالایشگاه فاز ١٩ است که هماکنون روزانه بیش از ١٧ میلیون متر مکعب گاز شیرین از ٢ ترین این فاز تولید میشود. تاکنون ١٢٦ میلیون نفر ساعت در بخش خشکی فاز ١٩ پارس جنوبی کار انجام شده است و در انجام فعالیتهای توسعهای این فاز بالغ بر ١١ هزار نفر مشغول به فعالیت بودند.
توسعه فاز ٢٠ و ٢١ از غافله عقب نیست
سرعت توسعه در فازهای ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی نیز کمی از فازهای دیگر ندارد، این فازها از جمله طرحهای دارای اولویت امسال برای راه اندازی است که با اجرای آن، ایران قادر خواهد بود روزانه ٥٦ میلیون مترمکعب گاز از میدان مشترک پارس جنوبی برداشت کند. سکوی فاز ٢١ تیرماه امسال با ظرفیت فرآورش ٢٨ میلیون مترمکعب گاز در موقعیت خود در خلیج فارس نصب شد که بر اساس برنامه ریزی انجام شده این سکو پاییز امسال به تولید میرسد، همچنین بر اساس برنامهریزی انجام شده سکوی فاز ٢٠ نیز یک ماه دیگر (اواخر شهریورماه) در موقعیت خود نصب خواهد شد. هماکنون حفاری ٢٢ حلقه چاه فاز ٢١ پایان یافته است و حفاری ٢٢ حلقه چاه فاز ٢٠ هم مراحل پایانی را پشت سر میگذارد، بر این اساس کل حفاری این فازها هماکنون پیشرفت ٩٧,٤ درصدی دارد.
پیشرفت کلی فازهای ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی هماکنون به ٨٩,٣٣ درصد رسیده است که با راه اندازی آن برداشت روزانه ٥٦ میلیون مترمکعب گاز، تولید ٧٧ هزار بشکه میعانات گازی، ٢ هزار و ٩٠٠ تن ال پی جی، ٤٠٠ تن گوگرد و ٢ هزار و ٧٥٠ تن گاز اتان برای خوراک مجتمعهای پتروشیمیمحقق خواهد شد. "نخستین ردیف شیرین سازی گاز پالایشگاه فاز ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی آماده دریافت گاز ترش فازهای ٦ تا ٨ این میدان گازی میشود."، "ردیف دوم هم تا پایان شهریورماه راه اندازی میشود."، "از ابتدای آذرماه امسال ارسال گاز از سکوی ٢١ به پالایشگاه امکانپذیر خواهد شود."، "ردیف نخست واحد تثبت میعانات گازی فازهای ٢٠ و ٢١ نیز آماده است و تا پایان شهریورماه آماده راه اندازی میشود." همه و همه خبرهای خوب از این فاز است.
هماکنون حدود ١٠ هزار نفر در حال کار در این طرح توسعهای هستند و رویکرد استفاده حداکثری از نیروهای بومیمدنظر قرار دارد. طرح توسعه فازهای ٢٠ و ٢١ پارس جنوبی با هدف تولید روزانه ٥٠ میلیون مترمکعب گاز شیرین برای مصارف داخلی، بازیافت سالانه یک میلیون تن گاز اتان برای مصرف در صنایع پتروشیمی، بازیافت سالانه یک میلیون و ٥٠ هزار تن گاز مایع مرغوب برای صادرات، تولید روزانه ٧٥ هزار بشکه میعانات گازی گوگردزدایی و تثبیت شده برای صادرات و بازیافت روزانه ٤٠٠ تن گوگرد برای صادرات در اولویت وزارت نفت قرار دارد. توسعه فازهای ٢٠ و ٢١ در سال ١٣٨٩ به شرکتهای مهندسی و ساختمان صنایع نفت (اویک) و تاسیسات دریایی با رهبری شرکت اویک واگذار شد.
شاید بد نباشد در آستانه هفته دولت به نقل از علی اکبر شعبانپور، مدیرعامل شرکت نفت وگاز پارس عنوان شود که از ابتدای سال ٩٣ تاکنون حدود ١٥٠ میلیون متر مکعب به میزان برداشت روزانه گاز از پارس جنوبی افزوده شد و این رقم اوایل سال ٩٦ به ٣٠٠ میلیون متر مکعب در روز و اوایل سال ٩٦ تولید به حدود ٥٣٠ میلیون متر مکعب در روز میرسد و در بهار سال آینده، در برداشت گاز از پارس جنوبی با قطر برابر میشود.
کد خبر : 2222
ارتباط با سردبیر : info@opc.ir